cosplaygaala.com

untitled-19Olet saapunut cosplaygaala.comiin. Täältä löydät tietoa cosplaysta ja kaikkeen siihen liittyvästä. Koska olet löytänyt tiesi tälle sivustolle, on todennäköisesti kaksi vaihtoehtoa: joko tiedät jo paljon cosplaysta tai olet siitä erittäin kiinnostunut.Seuraavaksi kerromme, mitä cosplay on – jos tiedät jo mistä on kyse, voit ohittaa tämän osion.

Mitä Cosplay tarkoittaa?

Cosplay on lyhennetty sanaparista “costume play”, eli vapaasti suomennettuna “asusteleikki”. Kyseessä on alun alkujaan Yhdysvalloista alkunsa saanut ilmiö, jossa esimerkiksi erilaisten TV- sarjojen, jotka ovat yleensä aiheiltaan sci-fiä tai fantasiaa, fanit pukeutuvat suosikkihahmojensa asuihin. Kyse ei ole halpojen ja valmiiden naamiaispukujen päälle pukemisesta, vaan käsityö ja laaja harrastuneisuus ovat isossa roolissa. Puvut on pitkälti itse tehtyjä.Cosplay-asuja näkee usein siis “comic coneiksi”, jossa con on lyhenne sanasta convention eli kokoontuminen, kutsuttavissa tapahtumissa. Nykyisin varsinkin Euroopassa cosplayn japanilaissävytteistä versiota harrastavien parissa järjestetään omia coneja, joissa nimenomaan cosplay on conin ehkäpä merkittävin osa-alue. Asuista myös kilpaillaan esimerkiksi tuomaristo- ja  yleisöääniin perustuvissa kilpailuissa.

Conit ovat tärkeitä harrastajille

Suomessa tunnettuja cosplay-tapahtumia, joissa pääsee näkemään, mistä on kyse, ovat esimerkiksi Animecon (Kuopio), Ropecon (Espoo), Tracon (Tampere) ja Desucon (Lahti). Myös eri paikkakunnilla kiertävä Finncon on merkittävä tapahtuma, joka alan harrastajilla on kalenterissa. Cosplay-harrastajat tapaavat kuitenkin paljon myös näiden tapahtumien ulkopuolella ja järjestävät erilaisia workshopeja asujen työstämisen merkeissä.Usein cosplay-hahmot ovat siis tuttuja erilaisista sci-fi- ja fantasiateemaisista leffoista ja sarjoista, ja ne saattavat olla myös animaatiota, etenkin japanilaista animea.