Cosplay Gaala https://cosplaygaala.com Cosplay maailmalla Tue, 01 Feb 2022 17:02:18 +0000 en-US hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.8.3 Parhaat cosplay tapahtumat 2016-2017 https://cosplaygaala.com/parhaat-cosplay-tapahtumat-2016-2017/ Fri, 02 Dec 2016 10:29:52 +0000 https://cosplaygaala.com/?p=10 untitled-21Erilaiset tapahtumat ja kokoontumiset ovat suuressa roolissa cosplayn maailmassa. Nämä tapahtumat tarjoavat cosplayn harrastajille mahdollisuuden kovalla työllä tehtyjen pukujensa esittelyyn. Samalla ne, jotka eivät itse pukuja ole tehneet ja ovat muutoin kiinnostuneita harrastuksesta, pääsevät ihailemaan muiden luomuksia.

Cosplay-tapahtumia Suomessa

Suomessa järjestettävien Cosplay-tapahtumien kirjo on suuri. Joukkoon mahtuu niin pienempää paikallista tapahtumaa kuin perinteikkäitä pitkän historian omaavia valtakunnallisia coneja, joissa cosplay saattaa olla vain yksi osa-alue muiden joukossa.Seuraavaksi lyhyt esittely isommista tapahtumista, joissa cosplayta pääsee näkemään vuosina 2016 ja 2017.

  • Finncon on järjestetty jo vuodesta 1986 lähtien, ja se on keskittynyt science fictioniin eli tieteiskirjallisuuteen ja -elokuviin sekä muuhun asiaan liittyvään. Cosplay on tullut Finnconin osaksi vasta myöhemmin. Tapahtuma järjestetään nykyisin vuorotellen eri kaupungeissa: Helsingissä, Turussa, Tampereella ja Jyväskylässä. Vuonna 2017 Finnconin sijaan järjestään kansainvälinen Worldcon 75 Helsingissä.
  •  Animecon on itse asiassa juuri Finnconista eriytynyt animetapahtuma, joka järjestettiin ensimmäiset kerrat Turussa. Sittemmin se on vieraillut Jyväskylässä, Helsingissä ja Kuopiossa, välillä Turussa taas pistäytyen. Vuoden 2016 Animecon järjestettiin Jyväskylässä kaksipäiväisenä.
  •  Cosvision keskittyy – kuten jo nimestäkin saattaa arvata – nimenomaan cosplayhin. Vuonna 2016 se pidettiin Hämeenlinnan Verkatehtaalla. Kilpailujen ohella Cosvisionin ohjelmaan kuuluu esimerkiksi erilaisia työpajoja, myyntiä, pelejä, puheohjelmaa ja taidetta.
  •  Desucon järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2009. Sen ohjelmassa cosplay on isossa roolissa, mutta japanilainen pop-kulttuuri ja anime yleisesti ovat sen järjestämisen kantavat pilarit. Desucon ja sen talvinen sisartapahtuma Desucon Frostbite järjestetään Lahden Sibeliustalolla. Vuonna 2016 koko tapahtumasta tehtiin ikärajallinen (K-18).
  • Tracon näki päivänvalon teekkaripiireistä syntyneenä tapahtumana 2005. Se järjestetään edelleen Tampereella, mutta on siirtynyt isompiin tiloihin Tampere-talolle. Cosplayn lisäksi animea, larppia ja roolipelejä. Vuonna 2017 Tracon on Tampere-talolla koko historiansa ensimmäistä kertaa kolmipäiväisenä, 8.-10.9.2017.

Cosplay-tapahtumia maailmalla

Tunnetuin kansainvälinen cosplay-tapahtumatta on eittämättä Japanissa jo vuodesta 2003 lähtien järjestetty World Cosplay Summit. WCS:ää voisi luonnehtia eräänlaisiksi cosplayn MM-kisoiksi. Sen kilpailuun osallistuakseen tulee päästä ensin maansa edustajaksi. Suomessa tätä karsintaa järjestää Cosplay Finland Tour. WCS 2016 kattoi edustajat jo 30 maasta.Toinen maailmalla erittäin arvostettu tapahtuma on European Cosplay Gathering, jonka finaali nähdään myös vuonna 2017 tuttuun tapaan Pariisin Japan Expossa. Pohjoismaiden cosplay- mestaruudesta kamppaillaan Ruotsin Linköpingissä NärConin yhteydessä.

]]>
Comic-Con – mistä on kyse? https://cosplaygaala.com/comic-con-mista-on-kyse/ Fri, 02 Dec 2016 03:58:27 +0000 https://cosplaygaala.com/?p=13 untitled-22Comic-Con, tai viralliselta, pidemmältä nimeltään San Diego Comic-Con International, on Yhdysvaltain länsirannikolla jo vuodesta 1970 lähtien järjestetty tapahtuma. Se kerää puoleensa valtavan määrän sarjakuvien, mutta myös scifin, animen, fantasian ja melkeinpä kaiken valtavirrasta hieman sivussa olevan populäärikulttuurin faneja. Vuonna 2015 Comic-Conissa oli yli 167 000 kävijää neljän päivän aikana.

Comic-Conin ohjelma

Joidenkin mielikuvissa Comic-Con on nuhjuinen tapahtuma pienessä messuhallissa, jossa nörtit jonottavat Teräsmies- ja Spiderman-sarjakuvien piirtäjien nimikirjoituksia. Jotakin tällaista se alkuvuosinaan olikin. Tällainen mielikuva ei voisi olla kuitenkaan kauempana totuudesta tänä päivänä, kuten jo edellä mainittu kävijämääräkin osaltaan todistaa.Erilaiset paneelit, seminaarit ja workshopit elokuva- ja sarjakuva-alan isojen nimien kanssa ovat nykypäivänä Comic-Conin peruskauraa. Paneeleja pidetään nykyisin koko tapahtuman aikana pitkälti yli tuhat kappaletta. Suurin sali, jota paneeleihin ja elokuvaesityksiin käytetään, vetää yli 6000 henkilöä. Yhteensä näitä saleja on lähes 20 kappaletta!Erilaiset elokuvat, jopa niiden ensimmäiset esitykset, ovat samoin nykymuotoisen massiivisen Comic-Conin ohjelmistossa normaalia tavaraa. Näytteilleasettajat eivät ole enää sellaisia hahmoja kuin Simpsoneista tuttu “Comic Book Guy”. Ison osan tapahtuman lattiapinta-alasta ovat ottaneet omakseen suuret elokuvastudiot ja TV-yhtiöt. Toki sarjakuvia ja erilaisia oheistuotteita myyvät yrittäjät ovat nekin edelleen isossa roolissa.Animella on tätä nykyä erittäin iso rooli Comic-Conissa ja monet näytössarjat ovat omistettu täysin sille. Myös arvostettu cosplay-kilpailu käydään nykyisin Comic-Conin yhteydessä. Cosplay on täällä vähemmän animepainotteista kuin esimerkiksi monissa eurooppalaisissa tapahtumissa; vaikkapa Star Wars ja Star Trek ovat vakiokamaa alan amerikkalaisten harrastajien keskuudessa.

San Diego Comic Convention taustalla

Tapahtuman taustalla toimii voittoa tavoittelematon San Diego Comic Convention -yritys, joka järjestää nykyään paljon muutakin kuin oman nimikkotapahtumansa. Esimerkiksi WonderCon Anaheimin kaupungissa on erityisen keskittynyt supersankareihin ja sarjakuviin, joissa nämä esiintyvät. Marvel on kova sana WonderConissa.Ensimmäinen Comic-Con oli alun perin Detroitista kotoisin olleen, sittemmin San Diegoon muuttaneen Shel Dorfin idea, joka yhdessä samanmielisen joukon kanssa järjesti vuonna 1970 Golden State Comic-Minicon -nimeä tuolloin kantaneen tapahtuman U.S. Grant Hotel -hotellissa. Tapahtuma keräsi tuolloin noin 300 osanottajaa, eli kasvu on ollut melkoinen tuosta ajasta.San Diego Convention Center on toiminut Comic-Conin näyttämönä jo vuodesta 1991 lähtien. Sittemmin Comic-Con on laajentunut myös itse kokouskeskuksen viereisiinkin tiloihin. Vaikka tapahtuman taustalla onkin Yhdysvaltain lainsäädännön mukainen voittoa tavoittelematon yritys, on Comic-Conin taloudellinen merkitys alueelle valtaisa – sen arvioitiin yksin vuonna 2011 tuottaneen alueen taloudelle 180 miljoonan dollaria.

]]>
Mikä ihmeen cosplay? https://cosplaygaala.com/mika-ihmeen-cosplay/ Sat, 19 Nov 2016 10:39:25 +0000 https://cosplaygaala.com/?p=7 untitled-20Cosplay eli costume play on amerikkalaisia ja japanilaisia pop-kulttuurivaikuteitta yhdistelevä harrastusta, jossa pukeudutaan erilaisiksi hahmoiksi. Yleisesti ottaen nämä hahmot ovat tuttuja animen ja mangan eli japanilaisen piirrosanimaation ja sarjakuvan parista. Myös sci-fi- ja fantasiahahmot, joita toki anime- ja mangahahmotkin usein ovat, näyttelevät tuttua roolia cosplayssa.

Yhteisöllinen harrastus

Cosplay on hyvin yhteisöllinen harrastus. Pääsääntöisesti on ajateltu, että sen harrastajat olisivat erityisesti nuoria tyttöjä, mutta todellisuudessa kyseessä ei ole mitenkään sukupuolisidonnainen tai ikäryhmittäin rajoittunut harrastus. Cosplayn kansainvälinen suosio alkoi kasvaa nopeasti 1990- luvulla, Suomessa puolestaan 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen puolivälissä.Kyse ei ole pelkästä pukeutumisesta – mistä tahansa naamiaisista ei siis voida puhua. Harrastuksen kulttuuriin kuuluu se, että asut tehdään itse, ryhmän ja yhteisön apua kuitenkin usein hyödyntäen. Parhaimipien cosplay-asujen tekemiseen kuluu satoja ja taas satoja työtunteja. Tavallisesti asuja esitellään ja niihin pukeudutaan erilaisiin teemoihin keskittyneissä coneissa. Coneilla myös usein kilpaillaan asujen paremmuudesta.Pelkkiin coneihin ei kuitenkaan cosplay rajoitu, sillä asian parissa askartelevat ovat luonnollisesti verkostoituneet hyvin tiiviisti. Kuvia asuista esitellään netissä myös conien ulkopuolella ja niitä keräännytään myös työstämään yhdessä porukalla.

Cosplay maailmalla

Maailman tunnetuimpana cosplay-tapahtumana pidetään tavallisesti World Cosplay Summitia. Kyseinen tapahtuma järjestetään vuosittain Japanissa, ensimmäisen kerran jo vuonna 2003. Kyseessä on hyvin tarkkaan säädelty tapahtuma, mikä tietysti osaltaan sopii erittäin hyvin japanilaiseen kulttuuriin yleiselläkin tasolla.WCS-tapahtumaan osallistutaan maittain, ja osallistuvien maiden määrä on kasvanut tasaisesti. Ensimmäisessä tapahtumassa mukana olivat Japanin lisäksi vain Yhdysvallat, Italia ja Ranska. Vuonna 2009 mukana oli jo 15 maata, ensimmäistä kertaa mukana Suomi ja Australia. Pohjoismaista mukana ennen Suomea oli vain Tanska, joka aloitti WCS-taipaleensa vuonna 2007. Viimeisimmässä, vuoden 2016 tapahtumassa mukana oli jo 30 maata.Toisin kuin usein luullaan, ei cosplayn alkuperä kuitenkaan ole Japanissa, vaikka sen suosio on kuitenkin Japanissa aivan omaa luokkaansa. Tästäkin harrastuksesta on kuitenkin kiittäminen Amerikan Yhdysvaltoja, jossa sen juuret voidaan jäljittää jopa 1900-luvun alkuun saakka.

]]>
cosplaygaala.com https://cosplaygaala.com/cosplaygaala-com/ Sun, 13 Nov 2016 10:27:42 +0000 https://cosplaygaala.com/?p=4 untitled-19Olet saapunut cosplaygaala.comiin. Täältä löydät tietoa cosplaysta ja kaikkeen siihen liittyvästä. Koska olet löytänyt tiesi tälle sivustolle, on todennäköisesti kaksi vaihtoehtoa: joko tiedät jo paljon cosplaysta tai olet siitä erittäin kiinnostunut.Seuraavaksi kerromme, mitä cosplay on – jos tiedät jo mistä on kyse, voit ohittaa tämän osion.

Mitä Cosplay tarkoittaa?

Cosplay on lyhennetty sanaparista “costume play”, eli vapaasti suomennettuna “asusteleikki”. Kyseessä on alun alkujaan Yhdysvalloista alkunsa saanut ilmiö, jossa esimerkiksi erilaisten TV- sarjojen, jotka ovat yleensä aiheiltaan sci-fiä tai fantasiaa, fanit pukeutuvat suosikkihahmojensa asuihin. Kyse ei ole halpojen ja valmiiden naamiaispukujen päälle pukemisesta, vaan käsityö ja laaja harrastuneisuus ovat isossa roolissa. Puvut on pitkälti itse tehtyjä.Cosplay-asuja näkee usein siis “comic coneiksi”, jossa con on lyhenne sanasta convention eli kokoontuminen, kutsuttavissa tapahtumissa. Nykyisin varsinkin Euroopassa cosplayn japanilaissävytteistä versiota harrastavien parissa järjestetään omia coneja, joissa nimenomaan cosplay on conin ehkäpä merkittävin osa-alue. Asuista myös kilpaillaan esimerkiksi tuomaristo- ja  yleisöääniin perustuvissa kilpailuissa.

Conit ovat tärkeitä harrastajille

Suomessa tunnettuja cosplay-tapahtumia, joissa pääsee näkemään, mistä on kyse, ovat esimerkiksi Animecon (Kuopio), Ropecon (Espoo), Tracon (Tampere) ja Desucon (Lahti). Myös eri paikkakunnilla kiertävä Finncon on merkittävä tapahtuma, joka alan harrastajilla on kalenterissa. Cosplay-harrastajat tapaavat kuitenkin paljon myös näiden tapahtumien ulkopuolella ja järjestävät erilaisia workshopeja asujen työstämisen merkeissä.Usein cosplay-hahmot ovat siis tuttuja erilaisista sci-fi- ja fantasiateemaisista leffoista ja sarjoista, ja ne saattavat olla myös animaatiota, etenkin japanilaista animea.

]]>