Comic-Con – mistä on kyse?

untitled-22Comic-Con, tai viralliselta, pidemmältä nimeltään San Diego Comic-Con International, on Yhdysvaltain länsirannikolla jo vuodesta 1970 lähtien järjestetty tapahtuma. Se kerää puoleensa valtavan määrän sarjakuvien, mutta myös scifin, animen, fantasian ja melkeinpä kaiken valtavirrasta hieman sivussa olevan populäärikulttuurin faneja. Vuonna 2015 Comic-Conissa oli yli 167 000 kävijää neljän päivän aikana.

Comic-Conin ohjelma

Joidenkin mielikuvissa Comic-Con on nuhjuinen tapahtuma pienessä messuhallissa, jossa nörtit jonottavat Teräsmies- ja Spiderman-sarjakuvien piirtäjien nimikirjoituksia. Jotakin tällaista se alkuvuosinaan olikin. Tällainen mielikuva ei voisi olla kuitenkaan kauempana totuudesta tänä päivänä, kuten jo edellä mainittu kävijämääräkin osaltaan todistaa.Erilaiset paneelit, seminaarit ja workshopit elokuva- ja sarjakuva-alan isojen nimien kanssa ovat nykypäivänä Comic-Conin peruskauraa. Paneeleja pidetään nykyisin koko tapahtuman aikana pitkälti yli tuhat kappaletta. Suurin sali, jota paneeleihin ja elokuvaesityksiin käytetään, vetää yli 6000 henkilöä. Yhteensä näitä saleja on lähes 20 kappaletta!Erilaiset elokuvat, jopa niiden ensimmäiset esitykset, ovat samoin nykymuotoisen massiivisen Comic-Conin ohjelmistossa normaalia tavaraa. Näytteilleasettajat eivät ole enää sellaisia hahmoja kuin Simpsoneista tuttu “Comic Book Guy”. Ison osan tapahtuman lattiapinta-alasta ovat ottaneet omakseen suuret elokuvastudiot ja TV-yhtiöt. Toki sarjakuvia ja erilaisia oheistuotteita myyvät yrittäjät ovat nekin edelleen isossa roolissa.Animella on tätä nykyä erittäin iso rooli Comic-Conissa ja monet näytössarjat ovat omistettu täysin sille. Myös arvostettu cosplay-kilpailu käydään nykyisin Comic-Conin yhteydessä. Cosplay on täällä vähemmän animepainotteista kuin esimerkiksi monissa eurooppalaisissa tapahtumissa; vaikkapa Star Wars ja Star Trek ovat vakiokamaa alan amerikkalaisten harrastajien keskuudessa.

San Diego Comic Convention taustalla

Tapahtuman taustalla toimii voittoa tavoittelematon San Diego Comic Convention -yritys, joka järjestää nykyään paljon muutakin kuin oman nimikkotapahtumansa. Esimerkiksi WonderCon Anaheimin kaupungissa on erityisen keskittynyt supersankareihin ja sarjakuviin, joissa nämä esiintyvät. Marvel on kova sana WonderConissa.Ensimmäinen Comic-Con oli alun perin Detroitista kotoisin olleen, sittemmin San Diegoon muuttaneen Shel Dorfin idea, joka yhdessä samanmielisen joukon kanssa järjesti vuonna 1970 Golden State Comic-Minicon -nimeä tuolloin kantaneen tapahtuman U.S. Grant Hotel -hotellissa. Tapahtuma keräsi tuolloin noin 300 osanottajaa, eli kasvu on ollut melkoinen tuosta ajasta.San Diego Convention Center on toiminut Comic-Conin näyttämönä jo vuodesta 1991 lähtien. Sittemmin Comic-Con on laajentunut myös itse kokouskeskuksen viereisiinkin tiloihin. Vaikka tapahtuman taustalla onkin Yhdysvaltain lainsäädännön mukainen voittoa tavoittelematon yritys, on Comic-Conin taloudellinen merkitys alueelle valtaisa – sen arvioitiin yksin vuonna 2011 tuottaneen alueen taloudelle 180 miljoonan dollaria.