Parhaat cosplay tapahtumat 2016-2017

untitled-21Erilaiset tapahtumat ja kokoontumiset ovat suuressa roolissa cosplayn maailmassa. Nämä tapahtumat tarjoavat cosplayn harrastajille mahdollisuuden kovalla työllä tehtyjen pukujensa esittelyyn. Samalla ne, jotka eivät itse pukuja ole tehneet ja ovat muutoin kiinnostuneita harrastuksesta, pääsevät ihailemaan muiden luomuksia.

Cosplay-tapahtumia Suomessa

Suomessa järjestettävien Cosplay-tapahtumien kirjo on suuri. Joukkoon mahtuu niin pienempää paikallista tapahtumaa kuin perinteikkäitä pitkän historian omaavia valtakunnallisia coneja, joissa cosplay saattaa olla vain yksi osa-alue muiden joukossa.Seuraavaksi lyhyt esittely isommista tapahtumista, joissa cosplayta pääsee näkemään vuosina 2016 ja 2017.

  • Finncon on järjestetty jo vuodesta 1986 lähtien, ja se on keskittynyt science fictioniin eli tieteiskirjallisuuteen ja -elokuviin sekä muuhun asiaan liittyvään. Cosplay on tullut Finnconin osaksi vasta myöhemmin. Tapahtuma järjestetään nykyisin vuorotellen eri kaupungeissa: Helsingissä, Turussa, Tampereella ja Jyväskylässä. Vuonna 2017 Finnconin sijaan järjestään kansainvälinen Worldcon 75 Helsingissä.
  •  Animecon on itse asiassa juuri Finnconista eriytynyt animetapahtuma, joka järjestettiin ensimmäiset kerrat Turussa. Sittemmin se on vieraillut Jyväskylässä, Helsingissä ja Kuopiossa, välillä Turussa taas pistäytyen. Vuoden 2016 Animecon järjestettiin Jyväskylässä kaksipäiväisenä.
  •  Cosvision keskittyy – kuten jo nimestäkin saattaa arvata – nimenomaan cosplayhin. Vuonna 2016 se pidettiin Hämeenlinnan Verkatehtaalla. Kilpailujen ohella Cosvisionin ohjelmaan kuuluu esimerkiksi erilaisia työpajoja, myyntiä, pelejä, puheohjelmaa ja taidetta.
  •  Desucon järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2009. Sen ohjelmassa cosplay on isossa roolissa, mutta japanilainen pop-kulttuuri ja anime yleisesti ovat sen järjestämisen kantavat pilarit. Desucon ja sen talvinen sisartapahtuma Desucon Frostbite järjestetään Lahden Sibeliustalolla. Vuonna 2016 koko tapahtumasta tehtiin ikärajallinen (K-18).
  • Tracon näki päivänvalon teekkaripiireistä syntyneenä tapahtumana 2005. Se järjestetään edelleen Tampereella, mutta on siirtynyt isompiin tiloihin Tampere-talolle. Cosplayn lisäksi animea, larppia ja roolipelejä. Vuonna 2017 Tracon on Tampere-talolla koko historiansa ensimmäistä kertaa kolmipäiväisenä, 8.-10.9.2017.

Cosplay-tapahtumia maailmalla

Tunnetuin kansainvälinen cosplay-tapahtumatta on eittämättä Japanissa jo vuodesta 2003 lähtien järjestetty World Cosplay Summit. WCS:ää voisi luonnehtia eräänlaisiksi cosplayn MM-kisoiksi. Sen kilpailuun osallistuakseen tulee päästä ensin maansa edustajaksi. Suomessa tätä karsintaa järjestää Cosplay Finland Tour. WCS 2016 kattoi edustajat jo 30 maasta.Toinen maailmalla erittäin arvostettu tapahtuma on European Cosplay Gathering, jonka finaali nähdään myös vuonna 2017 tuttuun tapaan Pariisin Japan Expossa. Pohjoismaiden cosplay- mestaruudesta kamppaillaan Ruotsin Linköpingissä NärConin yhteydessä.