Mikä ihmeen cosplay?

untitled-20

Cosplay eli costume play on amerikkalaisia ja japanilaisia pop-kulttuurivaikuteitta yhdistelevä harrastusta, jossa pukeudutaan erilaisiksi hahmoiksi. Yleisesti ottaen nämä hahmot ovat tuttuja animen ja mangan eli japanilaisen piirrosanimaation ja sarjakuvan parista. Myös sci-fi- ja fantasiahahmot, joita toki anime- ja mangahahmotkin usein ovat, näyttelevät tuttua roolia cosplayssa.

Yhteisöllinen harrastus

Cosplay on hyvin yhteisöllinen harrastus. Pääsääntöisesti on ajateltu, että sen harrastajat olisivat erityisesti nuoria tyttöjä, mutta todellisuudessa kyseessä ei ole mitenkään sukupuolisidonnainen tai ikäryhmittäin rajoittunut harrastus. Cosplayn kansainvälinen suosio alkoi kasvaa nopeasti 1990- luvulla, Suomessa puolestaan 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen puolivälissä. Kyse ei ole pelkästä pukeutumisesta – mistä tahansa naamiaisista ei siis voida puhua. Harrastuksen kulttuuriin kuuluu se, että asut tehdään itse, ryhmän ja yhteisön apua kuitenkin usein hyödyntäen. Parhaimipien cosplay-asujen tekemiseen kuluu satoja ja taas satoja työtunteja. Tavallisesti asuja esitellään ja niihin pukeudutaan erilaisiin teemoihin keskittyneissä coneissa. Coneilla myös usein kilpaillaan asujen paremmuudesta. Pelkkiin coneihin ei kuitenkaan cosplay rajoitu, sillä asian parissa askartelevat ovat luonnollisesti verkostoituneet hyvin tiiviisti. Kuvia asuista esitellään netissä myös conien ulkopuolella ja niitä keräännytään myös työstämään yhdessä porukalla.

Cosplay maailmalla

Maailman tunnetuimpana cosplay-tapahtumana pidetään tavallisesti World Cosplay Summitia. Kyseinen tapahtuma järjestetään vuosittain Japanissa, ensimmäisen kerran jo vuonna 2003. Kyseessä on hyvin tarkkaan säädelty tapahtuma, mikä tietysti osaltaan sopii erittäin hyvin japanilaiseen kulttuuriin yleiselläkin tasolla. WCS-tapahtumaan osallistutaan maittain, ja osallistuvien maiden määrä on kasvanut tasaisesti. Ensimmäisessä tapahtumassa mukana olivat Japanin lisäksi vain Yhdysvallat, Italia ja Ranska. Vuonna 2009 mukana oli jo 15 maata, ensimmäistä kertaa mukana Suomi ja Australia. Pohjoismaista mukana ennen Suomea oli vain Tanska, joka aloitti WCS-taipaleensa vuonna 2007. Viimeisimmässä, vuoden 2016 tapahtumassa mukana oli jo 30 maata. Toisin kuin usein luullaan, ei cosplayn alkuperä kuitenkaan ole Japanissa, vaikka sen suosio on kuitenkin Japanissa aivan omaa luokkaansa. Tästäkin harrastuksesta on kuitenkin kiittäminen Amerikan Yhdysvaltoja, jossa sen juuret voidaan jäljittää jopa 1900-luvun alkuun saakka.